tirsdag 19. mai 2009

søndag 17. mai 2009

STOR FAGNAD OG ÅTGAUM

Etter min mening er Jon og Karstens multikulturquiz 12.mai blant de aller beste quizene denne sesongen; kanskje den aller beste. Stor variasjon og humørfylt presentasjon skapte god stemning i lokalet - nesten alle deltakende lag samlet godt med poeng, samt en intens strid om topp-plasseringen. Uten politisk styring og Talking Radioheads sto fram som vinnere,UPS vant ekstra-spørsmålet og dermed bar-runden. Et poeng bak fulgte 4 quizter, 2 poeng bak Tomgodset og Sykkelheisens venner. (Egentlig tre poeng bak; begge hadde feilrettet, men ble ikke trukket).
Et eneste lite "feilskjær" (?) - spørsmålet: "Hvis man skriver åtgaum på nynorsk, vil det på bokmål være det samme som.....? var det ingen lag som ga poeng-givende svar på. Vi mente at vårt svar, bifall, var dekkende - quizmaster sa at kun oppmerksomhet var korrekt, men utfordret meg  til å redegjøre for bifall-svaret i denne bloggen. Jeg tar utfordringen litt seinere.
Cafekontorquiz 12.05.2009
Vårserien 2009 - 8. runde
Quizmastere: Jon og Karsten (Uten politisk styring)
13 lag deltok - Max score: 60 poeng - Seierscore: 85,0%

1.Uten politisk styring: 51 p (26)
1. Talking radioheads: 51 p (27)
2. 4 quizter og 1 quazt: 50 p (24)
3. Tomgodset: 49 p (25)
3  Sykkelheisens venner: 49 p (24)
4. Vingolf: 44 p (21)
5. Conquiztadorene: 42 p (19)
6. Mongo-bøflene (m-l): 41 p
7. Go' bedring: 38 p (19)
8. Riv og slit: 32 p (18)
9. Spørsmålsjentene: 30 p /17)
10. Vigdis: 28 p (16)
11. Er her for ølen: 14 p (7)

 Nest siste runde i vårserien (19.05) skal Tomgodset gå for like stor fagnad og åtgaum som nå er blitt tildelt Jon og Karsten, når de overtar quizmasteransvaret.

Så til utfordringen fra Karsten:

Nå går til den offisielle nynorskordboken:
åtgaum = ansing, akt, merksemd (oppmerksomhet)
Her skal man merke seg betydningen akt, samtidig som vi vel kan enes om at ordet har en positiv valør.

Vi går til den offisielle bokmålsordboka:
bifall = 1) samtykke, anerkjennelse 2) applaus
Det mangler vel en del på at akt og anerkjenelse er synonyme, men det nærmer seg i og med at bifall har to betydninger.

Vi søker på akt i bokmålsordboka:
akt = III-2: Vørdnad, respekt.
Stadig nærmere en avklaring.

Vi må altså finne eksempler på bruken av ordet åtgaum i nåtidige "publikasjoner":
"
Først en om regal vaffelmiks: "Ingen over, ingen ved siden. Jeg har stekt vafler til øyet ble stort og vått i lunsjen i dag, og det ble stor åtgaum. Nå er jeg bortimot månedens ansatte".

Så fra omtalen av Larsnesrevyen 2008: "Publikum fekk vere med på livleg åtgaum då Larsnesfolket feira seg sjølve med ein knakande flott revy i samfunnshuset Breidablikk laurdag."

siss 90 spør i debattforum om bruk av c.q,x,ww,z....""Var åtgaum begeistrelse eller opprør? Kan det brukes om hype, tror du ( (Det ordet er på et ironisk vis begynt å bli brukt blant noen jeg kjenner")

Om "ÅreKnuteKoretFisstelSprekken": ".......Begge leverte iallefall strålande vokal-prestasjonar, til stor åtgaum frå dei mange tilhøyrarane i salen".

I debattforum om enkel kakeundring: "Åtgaum" er såvidt jeg vet et eldgammelt ord, noe i retning av stor anerkjennelse eller noe slikt".

Sjuande far i huset slår fast at åtgaum betyr begeistring!

Storåsfestivalen 2007: "98% av festivalen er allerde superduper, vi hadde en helt fantastisk fesival med feiring, musik, latter og generell  åtgaum!"

Som man vel ser av dette  brukes åtgaum etter hvert på en del forskjellige måter, også slike som gjør bifall til et akseptabelt svar. (Man bør muligens ikke ta innlegg i et debattforum som sannhetsvitne, men i nøden spiser Fanden fluer!. Jeg tok dog ikke med hvordan atgaum uttrykker begeistrelse i ymse kyrkjeblad landet rundt.)

Refrat og redegjørelse
Andris