torsdag 11. september 2008

Fra Bisonstrå til Saloth Sar

Mye snodig i Espen og Håvards Radiohode-quiz sist tirsdag, men ikke nok til å filleriste de 4 quiztene og den ene quazten og lure dem fra enda en seier. (Den "prestasjonen" er det foreløbig bare Kari og jeg som har klart i høst).Så det ble altså den tredje på rad. Tar de enda en blir de sannsynligvis anmeldt for plagiat av det kjente spillet 4 på rad; og da kan de ha det så godt. Det var en vakker rekke med poengsummer: 52, 50. 48. 47.46 - men Quiztene la grunnlaget for fangst i en sterk førsteomgang - nok til å holde alle andre unna - ihvertfall så lenge UPS var ærligheten sjøl og protesterte på 5 for mange tildelte poeng. (Mozart-kule for den).

Quizmasterne var blitt stressa på å holde vanskelighetsgraden nede, og huske på plankespørsmål. Det er vel delte meninger om i hvilken grad de klarte det -
5 planker fiksa alle;
1)Emissæren fra Sarons Dal som døde med troens bevis i hånden i svarteste Afrika - Aril Edvardsen
2) Alle kunne pochere egg - koke egg uten skall
3) Alle visste at Drew Barrymore (som 7-åring) slo igjennom i fimen E.T.
4) Betydningen av akvedukt var kjent for alle - kunstig vannvei. mye brukt i oldtidens Roma
5)Krøkebær = krekling - grei match.
Værre var det med andre spørsmål - mer om det etter resultatlista som kommer her:

Cafekontorquiz 09.09.08
Høstserien 2008 - 4. runde
Quizmastere: Espen og Håvard (Talking Radioheads)
11 lag deltok - Max score: 63 poeng - Vinnerscore: 82,5% riktige svar

1. 4 QUIZTER OG EN QUAZT: 52 P (26)
2. Uten politisk styring: 50 p (23)
3. Barn av regnbuen: 48 p (22)
4. Panzerquizzeren Potemkin (m-l): 47 p (22)
5. Talking Radioheads: 46 p (21)
6. Kolonistene; 39 p (19)
7. Cream of the crop: 37 p (18)
7. Tomgodset: 37 p (16)
8. Kong Haralds gym: 32 p (16)
8. Forum for fåreskaller: 32 p (16)
9. Kemneren & Co: 31 p (18)

Sammenlagt etter 4 runder:

1. 4 QUIZTER OG 1 QUAZT; 26 P
2. Uten politisk styring: 24 p
3. Barn av regnbuen: 21 p
4. Talking Radioheads: 13 p
5. Cream of the crop: 12 p
6. Sykkelheisens venner: 10 p
7. Kolonistene: 8 p
7. Quize-creamen (m-l); 8 p
8. Tomgodset: 7 p

Neste uke blir det regnbuequiz - forhåpentlig vis uten torden.

Flere kommentarer:

I spørsmål 7 oppstod det første problemet. Spørsmål a - greit nok, men bare beduggede quizter, fåreskaller og en kemner(!) visste hva slags brennevin man bruker i en EKTE Caipirinha, nemlig Cachaca, nemlig. (Brasiliansk sukkerrørsbrennevin, og altså brukt i nasjonaldrinken, Caipirinha).
Men så trodde nesten alle at de kapra et poeng når de svarte at den polske Zubrovka-vodkaen utover det vanlige inneholdt et strå. ("Vodka med strå" er jo et begrep) Men nei - så enkelt var det ikke; bisonstrå eller bisongress måtte det være. Ut fra et slikt resonnement, må man slutte at alle vodkaer inneholder et strå, siden det var feil svar. Men vi veit alle at slik er det ikke. Kanskje var spørsmålet en smule vagt, mine herrer. (- Forøvrig heter den polske bisonen ZUBR - en klumpete koloss som er fredet og finnes mest i dyrehager. Zubrovka ble faktisk forbudt innført i USA i 1978 fordi bisongresset innholdt for stor konsentrasjon av giften coumarin - samme gift som fins i urten sweetgrass) - Ikke noe poeng altså, men du verden så mye interresant det førte med seg. Den polske byen Zambrow har en bisonokse i byvåpenet sitt - fra den tiden bisonflokker fløy rundt i polske fjell.

Spørsmål 9 - Hvem er Saloth Sar? En kryssning av en portugisisk diktator og en
villlaks kanskje? Nei da, de få som huska sin revolusjonshistorie visste jo at typen er bedre kjent som Pol Pot, (som sikkert begikk folkemord i marihujana-rus.)

Spørsmål 16 - Navnet på klassiske symfonier var ingen must denne dagen. Bare Regnbueensemblet brifa med at Tsjaikovski sto bak symfonien "Pathetique", at Mozart
var ansvarlig for symfonien "Jupiter" og at "Den ufullendte" var signert Schubert. (selv om både Mahler (10.symfoni) og Berlioz har ufullendte symfonier).

Spørsmål 17 - Quizen sto i utenrikspolitikkens tegn - her kom det første knippet - Både Frankrike, Storbritannia og Tyskland har forholdsvis nyutnevnte utenriksministre - typisk nok kunne Radioheads navnet på disse tre, og det gjorde også Panzer-Hagens utsendte.

Spørsmål 21 - På kunstgalleri - Galleriløvene i Regnbuen gjorde et nytt scoop da de fikk med seg full pott i denne gjettekonkurransen (Litt dårlige bilder i Cafekontorets noe ufullstendige belysning).

Spørsmål 29 - Trash-spørsmålet om hva Penelope Cruz gjør penger på for tiden - nemlig reklamere for kleskjeden Mango (klissete frukt)- var det forbeholdt UPS og Cream å svare eksakt på. Gratulerer........

Spørsmål 38 - Passet for de som pugger hovedsteder i russisk-georgianske utbryterrepublikker - altså 4 quizter eller var det quazten? Hovedstaden i Sør-Ossetia: Tskhinvali. Og i Abkhasia: Sukmumi/Sokhumi. Så vet vi det.

Spørsmål 40: Forbeholdt de med åpne ører - Chopins sørgemarsj ble aldri spilt, det fantastiske musikkanlegget vi er belemret med ville ikke vite av slik tristesse.
Men to-tre toner var nok for mange lag - og quizmesterne ga etter for massenes krav -
ikke helt etter boka det da, men -

Quizen løp ut i en stemning der alle var ganske fornøyde - og det er jo det viktigste. Så alt i alt - vel blåst Håvard og Espen.

Refr.
Andris