lørdag 16. februar 2008

Creamier blir det ikke - del 2 ad quiz 12.02.08

Absolutt og overlegent knusende av Cream i 4. vinterserierunde, men litt av æren kan de vel dele med QM -Jon og Karsten (Uten politisk styring) for en veldig god og sikkert rettferdig quiz - variert og lun framføring som gjorde at man følte seg i godt selskap hvor ingen var ute etter å ta rotta på deg. Føyde seg inn i rekken av kvalitetsikrede quizer som har preget vinterserien så langt. Så gratulasjoner til både god Cream og gode quizverter.
Et spørsmål var det ingen lag som klarte å svare riktig på - defor skal jeg dvele litt ved akkurat det: "Hvor sto skriften på veggen"?
En eller flere quizter var på sporet ved å svare Batsebas gjestebud. Batseba var det ikke, men gjestebud var det. Kvelden før Babylons "fall" holdt kong Belsasar gjestebud i slottets storsal - det var i oktober i året 539 f. Kr. Der drakk han vin sammen med tusen stormenn, sine hustruer og medhustruer og hedret sine guder av gull og sølv og bronse og jern og tre og stein. Til alt overmål tok han fram kar som var rappet fra tempelet i Jerusalem av den etter hvert spinnville Nebukadnesar 50 år tidligere (før Gud ga ham dyrehjerte og lot han beite blant okser og esler for hans mangel på ydmyk holdning og gudedyrkelse av avguder), og disse karene ble respektløst brukt som drikkekar.
Mens dette skjedde stod medeerne og perserne klar til å erobre byen, noe som kong Belsasar etter sigende visste, men ignorerte for en fest. MEN SÅ: En hånd kom til syne og skrev på kalkveggën i slottet - til stor forferdelse for festdeltakerne. Meldingen kunne ingen av kongens åndemanere, tegntydere eller andre kunnskaprike tyde. Kongen lovte den som kunne tyde innskriften en kledning av purpur og rang som nr. 3 i kongeriket. Den tilfangetakne David avslo belønningen men tydet innskriften for kong Belsasar; den inneholdt Guds refselse for hans avgudsdyrkning osv,
Det var i korthet historien bak "skriften på veggen", som man kan lese mer utførlig i Det gamle Testementet - Davids bok - 5. kapittel. Svaret var altså Babylon - hovedstaden i Babylonia - den sørlige delen av Mesopotamia (landet mellom elvene) -
110 km sør før dagens Bagdad.
Og hva med Batseba? Hun var hustruen til Urias som kong David forførte og tok til ektemake etter at Urias var drept på sin umulige utpost.
Så nå veit vi det vi ikke visste.

Så litt om Zapruders dramtiske dokumentar av, som noen visste, mordet på John F. Kennedy. Det viste seg å bli et scoop på flere måter; for noen år siden ble klippet solgt til regjeringen for 16 millioner kroner, eller var det dollar!

Noen problemspørsmål:
Allerede første spørsmål - bare 3 lag besvarte korrekt tittelen på Scorseses film om Rolling Stones vist ved åpningen av filmfestivalen i Berlin - "Shine a light".
Fan-klubben besto av noen kolonister med kjeks og quizter.

Spørsmålet for TV-tittere om Jerry Stillers roller i henholdsvis "Kongen av Queens" og "Seinfeld". Cream, Juicelaget og en som het Stig var informert om at navnene var Arthur Spooner og Frank Constanza. Kjempeklapp for det.

"Radbrekkingen" av Bob Dylans låt i første lytteoppgave var det bare nitidige radiolyttere, populært kalt snakkende radiohoder, som avslørte - at Dylan hadde originalen til Red Hot Chili Pepper-rapen, som kanskje QM-Jon hadde lånt av elevene sine????

Oslo-spørsmålene begynte med en skikkelig nøtt - som innbød til atskillig drøfting "i de tusen hjerneceller" - rangering fra tidligst til seinest disse hendelsene i Oslos historie; 1) Botanisk hage på Tøyen anlagt 2) Oslo får eget politi
3) Oslo får gatebelysning 4) grunnsteinen til Slottet blir lagt ned. Bykolonistene og flaskepantlaget stokket dem slik 3-2-1-4 og scoret sine ene poeng på det.

Uteliggere, primater og og en og annen quizt har muligens en alder som tilsier at de husker teglstein-anlegget på Jordal - for det var det var der før Ishockeyhallen ble bygget til OL 1952.

Katarene var utgangspunkt for ordet "kjetter" - denne kristne sekten som stod spesielt sterkt i Sør-Franrike og Nord-Italia i seinmiddelalderen var også utgangspunkt for at den katolske kirken igangsatte inkvisisjonen år 1184 for å bekjempe kjetterne.
Inkvisitorene på quizen var Cream. Kolonistene og Juicefrukten.

Visa om Åkken Bom var ikke lagenes barnelærdom - ingen lag visste hva både hatten og jakka hans var laget av - bløtkake og kjøttkake.

Så var det film og 3 poeng til de flinkeste som visste at rollefigurene i Politiskolen-filmene var Mahoney, i Back to the furture-filmene var Marty MC Fly og Beverly purk-fimene var Axl Foley for henholdsvis Guttenberg, Fox og Murphy. Cream, Urskogpatruljen og "Wheat og sheep"-laget hadde lagret denne kunnskapen på en fortreffelig måte og brakte den fram til riktig tid.

Mot slutten skulle vi fortelle hvilken plante tequilla er laget av. Creamkolonijuiceradioen (4 lag) valgte (blå) agave istedetfor kaktus og fikk sitt brennevinspoeng med prosenter. (På latin: blå agave = agave tequilana).

Så ebbet det hele ut - og har jeg flaks får jeg publisert dette innlegget - forrige forsøk strandet fordi internettet knelte.

refr. og ansvarlig for
disse synspunkter
Andris

onsdag 13. februar 2008

CREAM,CREAMERE, CREAMEST - CREAM VAR BEST!

Cream vant en strålende seier i 4 vinterrunde - jubel all the way to Tipperary.
Jeg har ikke spørsmålene akkurat nå - kommer tilbake med kommentarer ca. i morgen,
men resultatene for 4 runde er slik:

1. Cream of the crop: 48 p (23)
2. Kolonistene: 43 p (21)
3. Kjeks: 42 p (22)
4. Jungelpatruljen: 41 p (18)
4. 4 quizter og en quazt: 41 p (23)
4. The running og juice: 41 p (18)
5. Talking radioheads: 40 p
6. Tomgodset: 39 p (18)
7. Husets primat: 34 p (14)
8. Bare røkla: 31 p (19)
9. Uteliggerliggeunderlaget: 30 p (15)
10. Forum for fåreskaller: 27 p (16)
11. I meste laget: 26 p (14)
12. Kong Haralds gym: 25 p (11)
13. Vi kaller han Stig: 24 p (15)
14. I'll give you 3 wheat for a sheep....anyone: 23 p (10)
15. Den naturelle skolesekken: 14 p (Bare 2. omgang)

Sammenlagt etter 4 runder i Vinterserien 2008:

1. Cream of the crop: 21 p
2. 4 quizter og en quazt: 19 p
3. Kolonistene: 18 p
4. Uten politisk styring: 14 p
5. Talking radioheads: 13 p
6. Jungelpatruljen: 10 p
7. Sykkelheisens venner: 9 p
8. Uteliggerliggeunderlaget: 8 p
8. Barn av regnbuen: 8 p
8. Tøyen uvel: 8 p
9. I meste laget: 7 p
10. Kjeks: 5 p

Neste quiz holdes i beste kremånd av Britt.

Andris (refr.)