torsdag 28. februar 2008

JAM SESSION QUIZ

Cream of the crop, skapjazzdiggerne, fikk fot på tirsdag og dro i land nok en seier i en quiz som fortonte seg litt som en jam session - på godt og vondt. Quizmasterne kunne gjort om på et par punkter - Jerusalem skal man holde seg unna - vi strøk den riktig nok - og hadde vi valgt nummeret før på siste musikkspørsmål hadde vel flere vært med på den leken - nå var det ingen som fulgte meg på at Sandy Denny kunne man gjenkjent selv på et live-opptak. Men rett skal være rett - noe typisk "Fairport Convention"-nummer var det ikke. Beklager.......
Men.men - det var mye de fleste kunne -
- Alle lag var med på at planten som førte til elleville børsspkulasjoner i Holland på 1600-tallett måtte være tulipan - selv om dens utbredelse fortrinnsvis var i Sør-Europa, Nord-Afrika og store deler av Asia.
- Alle lag var bevandret på vannet og visste dermed at båter som i stor fart løfter seg opp av vannet og glir bortover vannflaten driver med planing.
- Alle lag kjente til kunstneren som skrev sine notater baklengs og kjente til det gylne snitt som virkemiddel i malerkunsten - Leonardo da Vinci.
Ytterligere 7 spørsmål var på plankenivå - selv om UPS makta å bomme på antall fugler i "Alle fugler" - 7 stk sa de det var, og selv om det selvfølgelig var både flere gjøker og sisiker så gjelder ikke det.

Men noen var adskillig mer vriene -

spørsmål 9: Valgdatoer for kommende presidentvalg i Russland og USA:
De som lagrer informasjonen best er som så ofte før våre venner Quiztene og radiolaget -
altså førstkommende søndag i Russland (2. mars) og 4. november i USA (uansett hvilken ukedag det faller på.)

spørsmål 10: "Den mauriske hall" var overraskende ukjent område for de aller fleste -
Dette kan vi lese om stedet:

FUNKLENDE STJERNER
- En vidundelig kveld, sukket Sophia Loren og glippet med mandeløynene idet hun lett svaiende ble geleidet til sin suite på Hotel Bristol av - nåja det får bli en diskresjonssak. Dessuten, slike sukk av velvære hadde man alltid hørt under himlingen i den mauriske hall. I mange år var det jo slik at hjertet banket heftigere når invitasjonen omfattet en helaften på Bristol. Det var jo nettopp her - til smektende musikk fra landets beste danseorkestre - man hadde sett stjerner funkle og ordener glitre på overdådige festkvelder. Og fremdeles er det slik at en gentleman har vanskelig for å unngå Hotel Bristol hvis han ønsker å markere sin status ved en supe for to.

Nåja, det er en svunden tid - Den mauriske forsvant med Thon i 70-åra,senere forsvant Speilen på Grand 80-åra og Anden Etage i 90-åra. Slik tok vi farvel med det tjuende århundrets kulturelle Oslo, hevder noen.
HOTEL BRISTOL var altså svaret.
Og de som hadde tatt med sine utkårede på en supe for to var de dannede Quiztene, Uteliggerne (!!) og Husets primater (!).

spørsmål 16: Når ble avtalefestet pensjon (AFP) innført for 62-åringer? 1998.
At Kolonistene er opptatt av dette er vel bare naturlig, men at Cream og Haraldtrimmens venner fulgte opp gir oss håp for framtida.

spørsmål 27: Oslo ladegård er bygd på ruinene av eldre bygninger. Hvilken bygning finner man rester av i kjelleren ? Svaret er Oslo BispeBORG. Jeg veit hvem som burde visst dette, men det riktige svar kom fra Creams Osloavdeling, Ute på slang (UPS) og Haralds Gym som vel hadde en slags kongelig interesse, selv om kongen på den aktuelle tiden het Håkon (den 5.)

spørsmål 33: Hva het foreldrene til Erasmus Montanus? Mor Nille er jo utsatt for hans enorme kunnskap som kunne omskape henne til både det ene og andre. Og siden det ikke er noen grunn til å tro at hun skilte seg og fant en ny Jeppe vil
vi slutte at Jeppe på Bjerget var faren - iallefall i kirkebøkene. Denne slutningen dro også UteliggerJeppene, SykkelJeppene øg Hjernen bak det hele.

spørsmål 36: Kulturminister rett før og rett etter Ellen Horn. Aslaug Haga og Valgjerd Svarstad Haugland. Mor Haga var trøbbelet her - og Senterpartiquiztene klarte å banke begge to som eneste lag.

Spørsmål 38: Antall knokler hos et voksent menneske og prosentandelen av total kroppsvekt. Selv med en del slingringsmonn ca 10 stk -var det bare hjerneknoklene som la sine siste tanker innenfor den gitte limiten (200 -215) og svarte 206 som mange kilder sier er det eksakte tallet. Hvorfor har nyfødte babyer ca 300 knokler, kan være en oppgave i påvente av neste quiz på Hillarys D-dag -
4.mars.
Stort mer har jeg ikke denne gang -

Kommentar:
Andris

tirsdag 26. februar 2008

SVENSK JAZZHISTORIE 1947 - 1951

kalles faktisk "Cream of the crop" - perioden, Cafekontorquizens arkiv har ingen slik periode, men jammen er det nær ved. Cream tok en ny seier, men Quizter uten quazt holdt fortet fortsatt. Resultater fra 6. runde i Vinterserien Q6.02.08:

1. Cream of the crop: 45 p (25)
2. 4 quizter og en quazt: 43 p (24)
3. Uteliggerliggeunderlaget: 40 p (21)
3. Uten politisk styring: 40 p (20)
4. Barn av regnbuen: 39 p (21)
4. Talking radioheads: 39 p (24)
5. Sykkelheisens venner: 38 p (24)
6. Jungelpatruljen: 36 p (22)
7. Kolonistene: 33 p (20)
8. Forum for fåreskaller: 30 p (16)
9. Kong Haralds gym: 29 p (17)
10. Tomgodset: 28 p (16)
-- Hjernen er tom, dått com (5+): 27 p (16)
-- Husets primat (5+): 27 p (15)
11. Fandens oldemor: 23 p (14)

Og sammenlagt:

1. 4 quizter og en quazt: 30 p
2. Cream of the crop: 29 p
3. Uten politisk styring: 23 p
4. Kolonistene: 21 p
5. Talking radioheads: 20 p
6. Barn av regnbuen: 19 p
7. Jungelpatruljen: 18 p
7. Sykkelheisens venner: 18 p
8. Uteliggerliggeunderlaget: 14 p

Neste quiz holdes av Talking radioheads - tvi, tvi alle..........

Quizkommentarer følger når natta er over:

Amdris
4.