lørdag 15. desember 2007

Skatten ved regnbuens ende

Tirsdag 12.11.07 skrives inn i historiebøkene: En skatt ble funnet ved enden av regnbuen - og det var Regnbuens egne barn som gjorde funnet. Det var ikke en spesielt kostbar skatt - svar på minst 68,2% av spørsmålene og skatten er din. Men det betyr ikke at man ikke måtte jobbe hardt for den. Ulf og Tonje fra Talking Radioheads la ut hele 68 spørsmål - og akkurat den mengden var vel quizens største svakhet. Det ble i meste laget å gjøre på et par timer. (Quizen tok da også uvanlig lang tid). Det var ikke noe i veien med spørsmålene i og for seg - variasjonen var der - svarene var behørig dekket opp - fremførelsen var OK - poengfordelingen likeså.

Men det ble bare litt for mye, og dermed litt for vanskelig. Designen var det også jobba litt for lite med: på 5 etterhverandrekommende spøsrsmål var det mulig å kapre 12 poeng - ikke heldig.

Jeg var ganske sikker på at noen av spørsmålene var slike som ingen lag kunne svare på, men jeg tok delvis feil: Til og med på det aparte spørsmålet om navnet til mannen som arresterte Wilhelm Tell (Hermann Gessler) var det et lag som kom med det korrekte svaret, typisk nok kanskje at det var Uteliggerlaget. Tell var kanskje en fjern slektning fra en enda fjernere fortid. (Tell levde etter sigende i det 14. århundre; og for øvrig skjøt han Gessler under flukten fra fengselet. Tell var en helt og sies å ha vært delaktig i at Sveits (Uri) ble selvstendig.)

Men i flerpoengspørsmålene var det en del ukjent stoff - som vi skal se seinere.

Lærte vi noe? Ja, jeg for min del lærte st Troms har 1522 øyer som utgjør ca 1/5-del av fylkets totale areal - akkurat nok til legge øyløse Oppland bak seg. (Det hjelper ikke med fjell og vidde). (At Nordland har 18000 øyer lærte jeg også).

Her hviler vi litt med resultatene:

Mørketidserien 2007 - 11.12. 7. runde:

1. BARN AV REGNBUEN: 47 P (20)
2. 4 QUIZTER OG 1 QUAZT: 46 P (20)
3. UTEN POLITISK STYRING: 45 P (21)
4. TALKING RADIOHEADS: 41 P (20)
5. CREAM OF THE CROP: 40 P (18)
6. UTELIGGERLIGGEUNDERLAGET: 37 P (8)
6. GOD STEMNING : 37 P (19)
7. Kolonistene: 36 p (16)
8. Husets primat: 35 p (16)
9. Tomgodset: 33 p (15)
9. Staten (elsker alle barna): 33 p (14)
10. Give trance a chance: 31 p (18)
10. The Yemen subsurface Team: 31 p (15)
11. Snorongane: 29 p (16)
12. Quizlingane: 25 9 (14)

Utenfor konkurranse--

Forum for (diverse aktuelle saker) (5+): 37 p (19)

Det gir denne sammenlagtlista etter 7 runder:

1. 4 QUIZTER OG 1 QUAZT: 39 P
2. CREAM OF THE CROP: 36 P
3. BARN AV REGNBUEN: 34 P
4. TALKING RADIOHEADS: 26 P
5. UTEN POLITISK STYRING: 24 P
6. KOLONISTENE: 20 P
7. Uteliggerliggeunderlaget: 13 p
8. Husets primat: 10 p
9. Staten(.......): 9 p
10. The Yemen subsurface Team: 8 p
10. I meste laget: 8 p
11. Tomgodset: 7 p
11. Forum for div. : 7 p



Så tok quizter og quazter et kvantesprang igjeen - makter Cream å svare, eller kommer regnbuebarna som en dark horse som vikelig har spisset ambisjonene?

Og neste quiz bestyres av nettopp Barn av renbuen! (Jeg har pugget ROGGBIF, så det kan dere spørre om.)

Øvrige kommentarer: Alle tilstedeværende lag hadde rett svar på 2 spørsmål- at STAVANGER er Europas kulturby 2008 - at BASTILLEN var navnet på fengselet som ble stormet i 1789.

Verre var det med navnet på leder av Regnskogfondet. At Lars Løvld hadde underskrevet det brevet fra Regnskogfondet som mange husstander fikk i posten på tirsdag var det bare Talkumradioen (renslig radio), Uten påpasselig smøring og Unger i en snor som hadde festet seg ved.

Bare Radiomafiaen, Regnskogkvistkvasteriet og Upserne hadde for liten fantasi til å kalle TV-programmet om betalingsjournalistikk for "Kjøpt og betalt". De fikk til og med poeng for "Når kildene blir betalt".

Uvesenet med venstrekjøring var det ingen lag som kunne gjøre fullverdig rede for. Ingen ante at det var Island som var sistemann ut av venstrealliansen med britene (1968). Best på det øvrige var Uteliggerpolitiet, Primatpatruljen og Yemens trafikkovervåkning fra en posisjon under havets overflate.

Bare Utrolig stålhukommelse kunne ramse opp alle kunnskapsminsterne fra 1990 til i dag og ble belønnet med 3 poeng.

Unni Lindells barnebok "Kyss meg på tirsdag" må ha solgt utrolig dårlig: Ingen i hele verden hade hørt om den.

Fotballspørsmålet i 3 trinn var slemt: De som satsa på det trygge vant 1 poeng; alle de som bar sikre på at Moss ble nr. 4 i Adeccoligaen mista et poeng, og har et horn i siden til Kongsvinger for lang tid framover. Hvor kom de fra og når? Tabellen taler sitt klare språk - Kongsvinger nr. 4 på bedre målforskjell!

Styring på når Colloseum brant og Munchmuseet ble åpnet (1963) hadde Regnbuehinnen, Brannfarlig kvisttilfang , Ute på slang-kameratene og Kulturkolonistene.

Disse kolonistene er ikke så verst på Oslo-spørsmål - de visste beliggenheten til Apalløkka (Ammerud), Haraløkka (Bøler) og KFUM-hallen (Ekeberg). Primatistene og Radiohodene visste også dette.

Geografifantomene i UPS-atlaset og Radioverden kunne minst 8 av 9 hovedsteder på D - det var verdt 3 nye poeng. (QM hadde her "glemt" den 10. hovedstaden på D: Dalup-Uliga-Darrit som er hovedstad på Marshalløyene.)

At stålorm tilhører øglefamilien var igen mat for Regnbuefamilien, Kvistkvastarten og Utekryperne. Kunne kanskje godtatt krypdyr (selv om det arts- og ikke familienavnet, vi har tross alt bare 5 arter i Norge.

"Tell-er-en forbryter"-tullingen er allerede kommentert. Forbrytelsen han hadde gjort seg skyldig i var å nekte å bøye seg for en hatt som Gessler hadde satt opp på en stokk.

Bare Regnbueprinsen og prinsessene kunne navna på de danske kronprinsbarna: Christian og Isabella.

Og endelig var det ingen lag som kunne navnet på den Lloyd-Webber-musicalen som QM brakte til torgs - "Whistle down the wind".

Andris