lørdag 19. april 2008

Litt om Karen Platou og Euorpas grenser mot øst

Karen Platou fordi hun var ukjent størrelse for alle i vårseriens 2. runde, signert Live og Lisbeth. Hun var altså den første kvinne med FAST plass på Stortinget, og dette skjedde i 1922. (Aaslaug Aasland var for øvrig første kvinnelige minister - da hun i 1948 ble sjef for Sosialdepartementet).
Ellers var det en utmerket quiz av drevne damer fra Cream and the crop. Litt "Farmen" og litt "Ungkaren" måtte man bare forvente - og sikkert like. om ikke mer, nyhetsrelatert enn all verdens operaåpninger i gjørmepølen Bjørvika (Som kulturminster Åse Kleveland mente å vite da plasseringsstriden raste som verst).
Godt med planker, men også noen spørsmål som ble utslagsgivende for plassfordelingen.
Som man vil se var "Sykkelheisens venner" veldig frampå for å kapre slike poeng som ikke var allemannskunnskap - og la der grunnlaget for en ganske klar seier.

Spørsmål 4 - Hva heter "Ungkaren" i årets nyvridde utgave av dette feelgood"(?)- programmet. Stig Kjos (for- eller etternavn nok) var det bare Sykkelgjengen og Creamkorpset som visste - (hva det er med dem og ungkarer skal jeg ikke engang spekulere på).

Spørsmål 15; Opiumskrigen - årstallplassering og deltakere: 1840-42 mellom Storbritannia og Kina - bare Quiztrus(mis)brukerne hadde begge deler. Når strengt skal sies var dette den 1. opiumskrigen . Den andre opiumskrigen ble utkjempet i 1856 - 1860, da med Frankrike ved Storbritannias side. (Hadde ikke QM fått med seg dette?)

Spørsmål 18 - eksakt atarttidspunkt for OL i Beijing - og hvorfor er dette tidspunktet valgt? Svar: "08.08.2008 at 08.08pm" - alle 8 tallene fordi 8-tallet er et kinesisk lykketall. Sykkelheis, Cream og Jungelpatruljen visste når de skal benke seg foran skjermen for å finne ut hvem som ikke deltar i åpningssermonien.

Spørsmål 19: Høyeste fjell i Sør-Amerika - navn og høyde: Aconcagua - 6962 moh.
Sykkelheis igjen - med følge av Radiohodenes høydemålere. Chile hevder riktignok at ders Ojos de Saluda er høyere - hele 7084 moh. Kontrollmåling pågår.

Spørsmål 24: Hva het Galgeberg i Middelalderen? Svar: Martrestokker.
Sykkelheismontørene, UPS og Kolonistene har mest sans for offentlige henrettelser og sikrer poeng (Hadde det vært stavekonkurranse ville to av tre vært galt svar).

Spørsmål 28. Hva heter den geologiske (? -har ikke fått spørsmålene ennå, Lisbeth)periode som vi er inne i nå? Svar: Kvartær.
Sykkelheisen ruler i Middelalderen, og i geologiske perioder som startet for 2,5 mill år siden - Sterkt! Godt også av Jungelpatruljen og Operapulerne (selv om de siste kanskje snart vil bli innhentet av en ny istid.

Som man ser - Sykkelheisen nesten alltid på plass..........


Quizen for to uker siden som underskrevne stod for føler jeg ikke for å kommentere bortsett fra kontroversen om Europas grense mot Asia. Jeg har gått gjennom tre oppdaterte kartverker - og de er samstemte i grenseoppgangen: Grensen går gjennom Uralfjellene i nord - følger Uralelvas buktninger gjennom Russland og en sving innom Khasakstan før den renner ut i Det kaspiske hav - går derfra langs Kaukasusfjellkjeden til Svartehavet - gjennom Bosporosstredet, Marmarahavet, Dardanellene og ut i Egeerhavet. Alt nord for denne grensen er Europa - sør/øst for grensen, inklusive Gerogia, Armenia og Aserbadsjan, tilhører Asia. Kypros sorterer også under Asia. (Følgelig trenger man ikke å være i Europa for å få plass i EU.)
Spørsmålet om Europas østligste hovedstad har i følge dette ett rett svar: Moskva.


Nok er nok- vel møtt igjen på tirsdag.

andris

onsdag 16. april 2008

Resultatservice fra en som nesten døde på quiz!

"Du er død , du er død, du er død" runget det gjennom lokalet med meg som dødsobjekt.
Men det var ikke meg men Aleksander den store som var død - men han rakk altså å hugge over den gordiske knuten før han tok kvelden. Jeg kunne ikke ta kvelden og reddet vel livet med en 3-poenger før det hele var over.
Fin, lett, men skillende quiz av Live og Lisbeth fra Cream of the crop - 10 spørsmål som alle klarte, og 9 som alle minus ett lag klarte.
Så nå er vi bare spente på hvilket lag som først klarer en omgang uten feil - Sykkelheisens venner var ett poeng unna i 2 omgang; Kolonistene var også ett poeng unna for en uke siden - også da i 2. omgang. Det Sykkelbestisene bomma på var det spørsmålet ingen lag var i nærheten av - Første kvinne med fast plass på Stortinget i
1922 ----- Karen Platou fra Høyre.

Resultater fra 2 runde i Vårserien 2008:

1. Sykkelheisens venner: 50 p (25) - 92.6% rette svar
2. 4 quizter og en quazt: 47 p (24)
2. Talking Radioheads: 47 p (24)
3. Uten politisk styring: 44 p (23)
3. Cream of the crop: 44 p (24)
4. Jungelpatruljen: 42 p (22)
5. Kolonistene: 41 p (20)
6. Uteliggerliggeunderlaget: 38 p (17)
6. Vi som pulte på taket av Operaen: 38 p (19)
7. Forum for fåreskaller: 32 p (17)

Og sammenlagt får vi denne jevne listen:

1. Cream of the crop: 12 p
1. Sykkelheisens venner: 12 p
2. 4 quizter og en quazt: 11 p
2. Uten politisk styring: 11 p
3. Talking radioheads: 10 p
4. Kolonistene: 9 p
5. Jungelpatruljen: 7 p

Neste tirsdag kommer quizten Gunnar med spørsmål fra forstmannsyrket -
så alle rådes til å gå tur i skogen på søndag

Refr.
halvdøde Andris
med en knute i magen -
som så sant den løsner kommer tilbake med noen flere synspunkter
om ikke så brått.