torsdag 3. april 2008

Litt om Vinterserien og litt om den 10, quizen,

Så var det altså "4 Quizter og en quazt" som trakk den lengste kvisten i Vinterserien. Men Cream ga dem real fight. Begge lagene hadde 4 seiere hver (Quizter med delte seiere). Totalt scorede poeng: Quizter: 423 poeng - Cream; 421 poeng.
Snakk om dødt løp......... Uten politisk styring hadde også 4 seiere - og deltok i bare 7 av rundene. (Det er et tankekors).

Gårsdagens quiz hadde både gode og mindre gode sider. Hele 13 spørsmål klarte alle lagene! 1. omgang var en helt OK og gjennomarbeidet quiz, med et par unntak:

- Tretrinneren om farger - Ingen lag prøvde seg på C) (Farger i "den naturlige fargesirkelen" - Rødt, gult, grønt og blått). QM hadde ikke helt gjort leksa si ad. A) De 3 primærfargene er Rød, gul og blå. MEN rød kan ha mange nyanser, det kan også blå og gul. Hadde QM sjekka svaret bedre ville de sett at blåfargen CYAN og rødfargen MAGENTA er de som ligger nærmest opp til den rene fargen som brukes i fargeblandinger (f.eks. 4-fargers-trykk). At QM nektet å godta dette svaret var utrolig og uprofft.

Spørsmål 11: Hvilke forfattere står bak de fiktive stedene Rohan, Skogland, Narnia, Pern og Hakkebakkeskogen. 7 lag karra til seg et ganske enkelt poeng via Tolkien, Lewis og Egner. Jungelpatruljen og Kolonistene hadde i tillegg Thore Hansen på Skogland (Thore Hansen er tegner - har tegnet mange av Bringsværds barnebøker - Ruffen etc.), men Pern var helt blankt for alle. Anne McCaffrey regnes som sci-fi-forfatter og ingen av hennes Pern-bøker finnes på norsk - det gjør vel at hun kanskje ikke skulle vært med i dette selskapet. (Går under sjangeren "Særinteresse").

Spørsmål 18 - flyplassers størrelse ble trukket fordi forarbeidet neppe var godt nok.
(Et kjapt søk på "Din reise - størrelse på flyplasser" gir den rekkefølgen som QM. hadde - Frankfurt og Charles de Gaulle er ganske like store, og det kan skape splid i forsamlingen.)

Spørsmål 24: I hvilke bydeler (De administrative 15/16) ligger disse strøkene: Bjølsen, Furuset, Vaterland, Bestum og Holmlia. Alle unntatt Vaterland er greie (Sagene, Alna, Ullern og Søndre Nordstrand. Men fasitsvaret for Vaterland var definitivt feil - Vaterland ligger ikke i Gamle Olso. Gamle Oslo slutter v) Nylandsveien - som svever i luften på østsiden av Akerselva. Hele "Vaterlandsparken" og det gamle Vaterland-strøket ligger/lå vest for elva. Definisjon: Vaterland er støket mellom Jernbanetorget, Storgata og Akerselva.
Hva er så riktig svar på bydelstilhørighet? Den administrative bydelen Sentrum (faktisk nr. 16 - men ivaretar Oslo senrums interesser - der det er minmalt med bolger.) Altså: Sentrum og bydel Grünerløkka støter sammen i Brugata.Riktig svar blir utvilsomt SENTRUM - et par lag mista 1 poeng på denne unøyaktigheten.

Spørsmål 26 - Hvem er Kleiv Fiskvik? 4-barnsfar fra Stovner - L0-pamp / riktige svar i og for seg. men fasiten sa leder i Oslo LO. Noen skrev Oslo samorg. Av disse fikk noen poeng, noen ikke.

Det ble en del omtrenteligheter - derfor var ikke utnevnelsen av Nordmøre til eget fylke spesielt velvalgt.

1.aprilspøkem i den flerkulturelle publikasjonen "Utrop" 2007 var helt i tåka. Ingen var i nærhten av fasitsvaret. (Språkrådet åpnet for at Tøyen og Grønland kunne skrives medenten ø eller o for å gjøre det enklere for våre nye landsmenn). Med et opplag på ca. 1500 og utgivelse annenhvar uke er dette et nytt "Særinteressefenomen".
Hva var årets spøk? Jo, sjenkestopp på fredager i respekt for muslimenes fredagsbønn)

Dette var de mest diskutable spørsmålene - T-banestasjonen med det fyndige slagordet "Prepare your body and mind" finner du på Stovner stasjon - det visse bare jentene fra regnbuen (Svært så internasjonale de har blitt på Stovner - det var ikke slik der de 13 åra jeg jobba der oppe.)

Ellers var det latinske navnet på kaffe en nøtt (Coffea arabica eller også Coffea robusta - latinsk navn gitt av Carl von Linne som trodde kaffeen kom fra Arabia , mens arnestedet var Etiopia). Cream og Fåreskallene svarte riktig.

Spørsmål 36. Radiofabrikk startet i Kongens gate 15 i 1933. Hvilken? Mange svarte Radionette og det var vel ikke så dumt. De var først ute med radioproduksjon i Norge (1927) - hadde suksessmodellen "Kurer" - og fusjonerte med Tsndberg i 1972. Og når det ikke var Radionette så måtte det være Tandberg Radiofabrikk - det tippa selvfølgelig Radiohodene og nesten like selvfølgelig Jungeltelegrafen - og de fikk følge med Kolonistene, som bare liker god radio.

Til slutt var det ingen som prøvde seg på C-alternativet i tretrinnern om stjernetegn. Hvilken mytologisk figur er Væren oppkalt etter. ("Det gylne lær" fra historien om Jason og argonautene - Sic!).

Det virker som om QM slapp opp for de gode spørsmålene midtveis i 2. omgang og det var jo synd.

Vel møtt til alle og enda flere tirsdag 8. april - da starter Vårserien, og nå er det god plass på Cafekontoret - når våren/sommeren kommer kan man bare lempe utebord inn hvis det kniper. Så da trenger man ikke å være så tidlig ute for å få plass.

Kommentarer v/ Andris

onsdag 2. april 2008

4 quizter og en quazt er vinterens store slager!

Mørketidsseriens vinner tok et nytt stikk og pokal ved å holde unna for alle og
stå som vinnere av vinterserien 2008.
Det skjedde mye rart i siste runde, men summa sumarum ble det vel forholdsvis riktig.

Vinterseriens 20. runde:

1. Cream og the crop: 40 p (21)
1. Jungelpatruljen; 40 p (19)
2. Talking radioheads: 39 p (20)
3. 4 quizter og en quazt: 38 p (21)
4. Kong Haralds gym: 34 p (18)
4. Barn av regnbuen: 34 p (14)
-- Forum for fåreskaller (5+): 32 p (19)
5. Kolonistene: 31 p (16)
5. Uteliggerliggeunderlaget: 31 p (17)

Og sammenlagt for 10 vinterrunder:

1. 4 QUIZTER OG EN QUAZT: 54 P
2. Cream of the crop: 52 p
3. Uten politisk styring: 43 p
4. Talking radioheads: 42 p
5. Kolonistene: 34 p
5. Barn av regnbuen: 34 p
6. Jungelpatruljen: 33 p
7. Sykkelheisens venner: 31 p
8. Uteliggerliggeunderlaget: 20 p
9. Tomgodset: 13 p
9. Kong Haralds gym: 13 p

Kommende tirsdag starter vårserien -
Kari og Andris fra Kolonistene skal presentere
vårens første blomster - møt fram og verv gjerne nye lag
slik at vi kan komme opp på et anstendig antall deltakere igjen.
Kommentarer til dagens quiz tror jeg kommer om noen dager.